Joomla!

Introduktion

Joomla! CMS

Joomla er et populært, gratis CMS til konstruktion og design af dynamiske websites. Og har du blot en grundlæggende viden om, hvordan hjemmesider fungerer, kan du helt uden brug af HTML eller anden kodning oprette dit eget velfungerende websted i Joomla. Dog vil det være en fordel med lidt kendskab til koder, og du slipper ikke helt for lige at rette lidt, men du bliver guidet igennem 😉

Som CMS system er Joomla! rimelig “blankt”. Der er nogle funktioner der hører med til systemet, men du finder hurtigt ud af, at alle de smarte ting skal tilsættes som plugins, extensions eller moduler. Heldigvis er der mange af dem 6.000+, og de er nemme at installere.

Joomla!, og mange andre CMS-systemer, er gratis. Men gratis er jo et sjovt begreb, for de er kun gratis hvis din tid er værdiløs. Der er meget arbejde med CMS-systemer, og de alternative betalingssystemer er da heller ikke mindre tidskrævende, så i den sammenhæng passer gratis meget godt som billigere.

Du bliver guidet  igennem hele processen med at installere og konfigurere Joomla samt oprette et site med en front-end til brugerne og en administrativ back-end. Du lærer at lægge forskelligt indhold i form af menuer og artikler m.m. på dit websted, og du lærer også at arbejde med f.eks. tidsstyret indholdsvisning samt komponenter til bl.a. bannere, nyhedsfeeds og brugerafstemninger. Designet af sitet klarer du let ved hjælp af en skabelon.

Der er kommet en ny version af Joomla! og cyklus for opdateringer er ændret. Om du bruger 1.7, 2.5 eller den nye 3.X er i princippet underordnet.

Der er ikke noget materiale der beskriver 3.X, så derfor benytter vi stadig det til Joomla! 1.5 på det teoretiske plan. Her er begreber ig ideen med CMS beskrevet udemærket.

De praktiske opgaver tager udgangspunkt i 3.X, men virker også til 1.7 og 2.5.

Materiale

Forlaget Libris: Gratis CMS med Joomla!  (udleveres/tilsendes fra FOF)

Nødvendigt software

– Browser, program til at læse internetdokumenter, og hente lektioner fra hjemmesiden
– Postprogram/webmail til at sende opgaver fra

Forløb

Når du går i gang, skal du:

Hente en lektion på adressen: https://www.uv.fof.dk

Yderst til venstre: Adgang til kurser – Grundkurser – Gratis CMS med Joomla!

Læse materialet til den pågældende lektion

Evt. løse opgaverne i materialet som øvelse

Løse og aflevere de opgaver der er til lektionen

Du bruge adressen MB@uv.fof.dk når du stiller spørgsmål og afleverer opgaver. Du bestemmer selv hvor hurtigt du vil gå frem, og kan derfor vælge at gennemgå kurset på én dag eller én uge hvis du vil.

Kurset er baseret på et 8-ugers forløb, hvor det ofte vil være en god idé at vælge en bestemt dag i ugen til at bruge på kurset, både af hensyn til egen planlægning, men også for ikke at “glemme” kurset et par uger.

Længere forløb

Hvis du bliver forstyrret af andre tidskrævende opgaver ind imellem, er det også muligt at bruge længere tid på kurset. Dog anbefaler vi at gøre det inden for en sæson.

God fornøjelse!

Michael Bredahl